Yhteisösanataidenäyttely

Luovan lukutaidon sillat -yhteisösanataidenäyttely

Luova lukutaito -hanke on Kirjan talo – Bokens hus ry:n ja Salon kaupungin yhdessä Someron, Taivassalon, Liedon ja Sauvon kuntien kirjastojen kanssa toteuttama lukutaitohanke, jonka tavoitteena on rakentaa uusia lukutaitotyön yhteistyömalleja ja kestäviä siltoja kuntaverkoston toimijoiden välille. Hankkeen puitteissa toteutetaan kaikkien viiden kunnan kirjastojen kanssa yhteisösanataidenäyttelyn aineiston keruu elo-syyskuussa 2023. 

Salon, Someron, Taivassalon, Liedon ja Sauvon kuntien alueella toimivat ryhmät (esim. varhaiskasvatusryhmät, koululuokat, harrastusryhmät, ikäihmisten asumispalvelut, yhdistysporukat jne.) voivat osallistua aineiston keruuseen itsenäisesti omasta ryhmästä tai yksiköstä käsin. Osallistua voi ryhmää edustavana yksilönä, yksilöinä, työpareina, pienryhmänä tai koko ryhmänä yhdessä. Joissakin kunnissa näyttelyyn voi osallistua myös näyttelyn aikana. Näyttelyyn voi kirjoittaa omia tekstejä. 

Näyttelyn teemana on Luovan lukutaidon sillat, jota saa tulkita täysin vapaasti ja lähestyä haluamallaan tavalla. Millaisia kokemuksia on yhdessä lukemisesta? Millaisen sillan kirjoilla voisi rakentaa? Mihin lukutaitosilta johtaa? Mihin lukeminen voi kuljettaa? Millaisia yhteyksiä sanoilla voi luoda?

Sanataidenäyttely on esillä Turun Kirjamessuilla 29.9–2.10.2023 sekä näyttelykiertueella alla olevan aikataulun mukaisesti. 

3.-24.11. Salon pääkirjasto

1.- 29.12. Someron kirjasto

9.1.-2.2. Taivassalon kirjasto

6.2.-1.3. Liedon kirjasto

5.3.-28.3. Sauvon kirjasto

Mikäli haluaisit osallistua oman kuntasi alueella, etkä ole vielä päässyt mukaan, voit olla yhteydessä!

Osallistumisohjeet

Näyttelyaineistoa voi tuottaa tekemällä tämän viestin alalaidassa olevia sanataideharjoituksia. Tehtäviä voi käyttää myös alkulämmittelyksi ja innoitukseksi, ja tuottaa lopuksi jotain ihan muuta materiaalia. Aineiston keruuseen tai viriketehtäviin ei voi vastata väärin. Kaikki osaavat, kaikki vastaukset kelpaavat!

 

Käytännössä tuotettu materiaali voi olla esimerkiksi runoja, mietelauseita, tarinoita, kirjeitä, satuja, rap-lyriikoita, sarjakuvia, piirroksia tms. Aineiston keruu ei vaadi osallistujalta luku- tai kirjoitustaitoa. Tarvittaessa ryhmänohjaaja toimii kirjurina.

 

Toivomme näyttelyyn tarkoitetun materiaalin olevan perillä pe 15.9. mennessä.

 

Yksittäisten tekstien yhteyteen saa ilmoittaa tekijän nimen, mutta osallistua voi myös nimettömänä. Toivomme tekstien yhteyteen kuitenkin tietoa osallistuvasta ryhmästä (esim. koulun nimi) sekä mainintaa, mistä kunnasta osallistuja on. Lasten ja nuorten osalta voi myös kertoa tekijän iän.

Aineiston palautus

Sähköpostitse:

Otsikkokenttään: Luovan lukutaidon sillat
tuottaja@kirjantalo.org

Postitse:

Kuoreen merkintä “Luovan lukutaidon sillat”

Luova lukutaito -hanke
Kirjan talo – Bokens hus ry
Taiteen talo, Nunnankatu 4
20500 Turku

Ohjaajalle avuksi aineiston keruuseen

Mitä sanataide on? 

Sanataide on on leikkiä sanoilla ja iloitsemista siitä kaikesta, mitä sanoilla voi tehdä. Sadut, runot, suullinen kertomaperinne, mietelauseet, laulujen sanoitukset tai vaikka mielikuvituspaikkaan kirjoitetut kirjeet kuuluvat kaikki sanataiteen laajan ja venyvän käsitteen alle.

Sanataidetuokion järjestäminen:

Sanataidetyöskentely kannattaa aloittaa pienellä alustuksella. Voitte lukea yllä olevan sanataiteen määritelmän ja esimerkiksi keskustella ryhmässä osallistujien aiemmista kokemuksista liittyen kirjoittamiseen harrastuksena. Joku ryhmän jäsenistä saattaa olla innokas päiväkirjan tai kirjeiden kirjoittaja tai joltain ehkä löytyy pöytälaatikosta omia runoja tai rap-lyriikoita. Lasten kanssa voi muistella tuttuja runoja ja loruja tai kysellä lempikirjoista. Oli aiempaa kokemusta sanataiteilusta tai ei, kaikki voivat yhtäläisesti osallistua Luovan lukutaidon sillat -yhteisösanataideprojektiin. Jokainen osaa kyllä, sillä sanataiteessa ei ole vääriä vastauksia. 

Alta löytyy erilaisia sanataidevirikkeitä, joista voi lähteä liikkeelle. Osallistujat voivat kirjoittaa tekstinsä itse paperille (käsin tai koneella) tai vaihtoehtoisesti sanella ne, jolloin ryhmän ohjaaja toimii kirjurina. Harjoituksia voi tehdä yksin tai yhdessä ryhmän tai parin kanssa. Voitte yhdessä sopia, jaatteko valmiit tuotokset keskenänne työskentelyn lopuksi ja mitkä teokset lähetetään lopulliseen näyttelyyn.



Sanataidetehtäviä työskentelyn tueksi


Pieni tarina lukemisesta:

Kirjoita paperille (tai kerro suullisesti) kymmenen sanaa, jotka liittyvät lukemiseen tai kirjoihin. Keksi sitten kymmenen lauseen (tai virkkeen) tarina tai satu, jossa esiintyvät kaikki alussa listaamasi sanat. Voit lopuksi otsikoida tarinasi.

Mietelauseita/ ajatelmia lukemisesta:

Jatka mietelauseita haluamallasi tavalla.

Lukeminen on kuin…
Kun luen…
Aina kun olen kirjastossa…
Tarinoiden kautta…
Sanat ovat kuin…
Sanat kuljettavat…
Sanoilla voi…
Sanojen silta…

Voit myös keksiä ihan oman mietelauseen, joka liittyy lukemiseen, kirjoihin tai muihin teksteihin.

Kirje lempikirjani hahmolle

Mikä on lempikirjasi? Kirjoita kirje lempikirjasi hahmolle. Mitä haluaisit hahmolle kertoa? Voit kirjoittaa kirjeen myös pelin tai elokuvan henkilölle.

Sukellus lempitarinani maailmaan

Kuvittele itsesi lempitarinasi (kirja, peli, elokuva tai jokin muu) maailmaan? Mihin paikkaan siellä haluaisit mennä? Millaista siellä on? Miltä siellä näyttää? Miltä siellä tuntuu? Miltä kuulostaa? Onko siellä tuoksuja tai makuja? Kohtaatko siellä muita? Mitä siellä tapahtuu? Kerro, piirrä ja/ tai kirjoita paikasta.

Jotain muuta, mitä?

Voit tehdä kaikki yllä olevat harjoitukset tai valita vain yhden kiinnostavimman. Saat tuottaa omaa sanataidetta myös ilman valmiita harjoituksia. Näyttelyyn kerätään kaikenlaisia tekstejä ja teoksia: satuja, tarinoita, runoja, loruja, kirjeitä, rap-lyriikoita, sarjakuvia, videoteoksia, piirroksia, maalauksia ja kaikkien näiden yhdistelmiä.

Tekstin voi tuottaa millä tahansa kielellä.

Scroll to Top